Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Ga je beter hardllopen door yoga?

12 Feb 2021
door Marie-José Speelman

Hardlopen vs yoga

Met yoga werk je aan je kracht, uithoudingsvermogen en mentale focus. Dat klinkt als zaken die je goed kan gebruiken bij een stevige hardloopsessie.

Uit onderzoek is gebleken dat yoga je stress vermindert, gewichtsverlies ondersteunt en pijn verzacht.

Krachtige spieren

De beenspieren die je tijdens uitvoering van yoga oefeningen en bij hardlopen gebruikt, zijn deel dezelfde. Daarnaast train je met yoga ook  verschillende spieren die je met het hardlopen niet of minder gebruikt. Met yoga ontwikkel je kracht en flexibiliteit, voornamelijk in het bekkengebied, je hamstrings, heup- en beenspieren maar ook je romp stabiliteit, rug- en buikspieren. Deze heb je nodig om efficiënter hard te lopen en het verminderen van risico’s op hardloopblessures.

Soepel en lenig

Om goed en pijnvrij te kunnen hardlopen, heb je naast een goede conditie en kracht ook enige mate van lenigheid nodig. Hardlopen met stijve spieren is niet prettig en werkt blessures in de hand.
En daar komt wederom yoga om de hoek. Door bepaalde yoga oefeningen regelmatig te doen, worden je pezen, spierbanden en gewrichten meer elastisch. Als resultaat zal je soepeler gaan hardlopen waarmee je het risico op blessures drastisch vermindert. De zonnegroet en de neerwaartse hond zijn voorbeelden van een goede yoga oefening voor hardlopers.

Verbeter je houding

Nog een bijkomend voordeel van yoga is dat je aan een betere houding werkt. Met een verbeterde houding zal je prettiger en efficiënter gaan hardlopen. Ook een goede loophouding draagt bij aan minder blessures.

Tijdens het hardlopen vangt je rug veel schokken op, deze komen via je benen in je rug terecht. Verschillende yoga oefeningen kunnen je rug versterken en helpen ontspannen, hiermee verminder je rugklachten.

Stress verlaging

Na een lange, stress volle dag even gaan hardlopen om je hoofd leeg te maken, is voor velen van ons heel herkenbaar. Ook van yoga word je rustig. Beide sporten helpen je om lichaam en geest meer met elkaar in balans te krijgen. Om de balans niet door te laten slaan, is het goed om afwisseling en balans te zoeken. Voer je je aantal looptrainingen of kilometers op, houd je yogatrainingen dan meer ontspannen.

Train doorzettingsvermogen

Zowel met hardlopen alsook met yoga train je jouw doorzettingsvermogen. Je leert om door te zetten, ook als het even niet zo lekker gaat. Het vasthouden van een lastige yoga positie is vergelijkbaar met het volhouden van een lange duurloop of een stevige tempotraining. Het goed leren uitvoeren van een lastige yoga positie kan jaren duren, belangrijk in yoga is, het accepteren van de conditie van je lichaam op dit moment. Lastig voor hardlopers die van nature altijd voor een nog snellere tijd of betere vorm gaan.

Controleer ademhaling

Met yoga leer je om heel rustig en dien in- en uit te ademen. Gecontroleerd kunnen ademen is ook voor hardlopen erg belangrijk.

Goede yoga poses voor hardlopers

Conclusie

Het regelmatig doen van bepaalde yoga oefeningen zal je hardloopprestaties, je lichamelijke én geestelijke conditie zeker ten goede komen. 

Ik ga ze zeker toevoegen aan mijn trainingsprogramma. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »