Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Wat is MSM en wat kan het betekenen voor mijn hardloopprestaties?

15 Nov 2020
door Marie-José

MSM, wat kan het bijdragen aan je sportprestaties? Voor- en nadelen

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor een goede lichaamsfunctie. Een afnemende hoeveelheid zwavel in ons voedsel en daardoor ook in ons lichaam is misschien wel de oorzaak van sommige vage klachten.

Zwavel is één van de belangrijke bouwstenen voor je lichaam. MSM poeder zie je hoofdzakelijk als toevoeging in supplementen met glucosamine en in supplementen en crèmes voor huid, haren en nagels. MSM heeft echter veel meer toepassingen.

Wat is MSM?

Methyl Sulfonyl Methaan, afgekort MSM is een in water oplosbare stof die voorkomt in al het leven op aarde, denk hierbij aan planten, dieren, mensen, vissen etc.. MSM zit van nature in kleine hoeveelheden in vers fruit en groenten maar een deel hiervan gaat tijdens de bereiding van ons eten verloren.
Naarmate je leeftijd stijgt, gaat de hoeveelheid MSM en zwavel in je lichaam achteruit. Langdurig zwavelgebrek kan negatieve gevolgen hebben voor belangrijke lichaamsfuncties. Een tekort kan je voorkomen door MSM tot je te nemen in de vorm van poeder of capsules. 

Hoe werkt MSM?

De zwavel in MSM is belangrijk voor een groot aantal lichaamsfuncties en is een onderdeel van belangrijke aminozuren en bijna alle eiwitten. Zwavel is belangrijk in de verbindingen (disulfidebruggen) die voor structuur en elasticiteit van bindweefsel (je huid) en kraakbeen zorgen. Dat is dan meteen de reden waarom je MSM vaak in supplementen met glucosamine en in supplementen of crèmes voor de huid aantreft.

Door te zorgen voor voldoende zwavel bevattende collageen vezels, zorgt MSM ervoor dat huidcellen zich beter met elkaar kunnen verbinden. Een tekort aan MSM kan er dan ook voor zorgen dat je huid minder elastisch wordt en sneller veroudert (lees rimpels).

MSM belangrijk voor een goede spierfunctie

MSM heeft een positief effect op de flexibiliteit en het uithoudingsvermogen van je spieren. Daar wordt het voor de sporters onder ons belangrijk. Door de verbeterde afvoer van afvalstoffen, bevorderd MSM een sneller herstel van je spieren, waardoor je minder (lang) last hebt van spierpijn. Dat moet als muziek in de oren klinken van iedere sporter. De Kramp Krachtig gel van Kwakzalver bevat ook MSM, hiermee helpt de gel kramp en spierpijn voorkomen en het bevorderd een sneller herstel van je spieren na een lange run of een pittige workout.

Nog meer redenen voor het toevoegen van MSM aan je voedingspatroon!

  • MSM helpt je lichaamsweefsel door gemakkelijker voedingsstoffen op te nemen en je afvalstoffen af te voeren
  • MSM ondersteunt een zuiverende werking op je urinewegen en blaas
  • MSM bevordert een gezonde bloedcirculatie 
  • MSM verhoogt je weerstand
  • MSM helpt ouderdomsverschijnselen zoals rimpels en huidbeschadigingen tegen te gaan

Symptomen die mogelijk duiden op een tekort aan zwavel

In het geval van een tekort aan zwavel, kan je o.a. last hebben van:

  • Huidproblemen zoals een droge huid, slechte wondgenezing, rimpels, littekenweefsel en zweren
  • Nagels die snel afbreken
  • Haaruitval en haar dat snel breekt
  • Pijnlijke spieren en gewrichten of artritis

Heb je last van vage klachten, kan je tijdens een bezoek aan je huisarts vragen of een tekort aan zwavel eventueel een oorzaak van jouw klachten kan zijn. 

Kleven er ook nadelen aan het gebruik van MSM?

MSM wordt algemeen erkend als veilig mits de doseringen normaal zijn. Meer MSM nemen dan voorgeschreven lijkt geen betere resultaten te bieden. MSM wordt afgeraden bij het gebruik van bloedverdunners en kan negatieve effecten als diarree of maagklachten veroorzaken.

Conclusie

Het was lastig om nadelen van het gebruik van MSM te vinden en je struikelt over de voordelen. Natuurlijk zijn er veel grote bedrijven die hun verkoopcijfers graag zien stijgen.

Maar toch, het uitzoeken en lezen van de vele informatie die over dit middel te vinden is, heeft mij doen besluiten om MSM eens een kans te geven. Mijn hardnekkige eczeem en fibromyalgie gaan daar vast niet erger van worden. Elke verbetering is een stap vooruit.

Mijn interesse heeft MSM zeker. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »