Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Hardlopen zonder shirt

8 Sep 2020
door Marie-José

Hardlopen zonder shirt, wel of niet doen?

Als je aan het hardlopen bent op een warme dag kan je het opeens zo warm krijgen dat je de behoefte krijgt om je shirt uit te trekken om zo enigszins af te koelen. Maar is dit wel slim? 

Lichaamswarmte tijdens hardlopen

Tijdens het sporten, produceert je lichaam veel meer lichaamswarmte dan in rust. Je lichaam wordt als het ware een kachel tijdens het hardlopen. Tijdens het hardlopen wordt slechts 20% van de gebruikte energie omgezet in de beweging zelf, de rest wordt omgezet in warmte. Niet zo raar dut dat je het al snel warm hebt. 

Wat gebeurt er met je lijf als je het warm hebt?

Op het moment dat je het warm begint te krijgen, wil je lichaam deze warmte zo snel mogelijk kwijt. De bloedvaten dicht onder de huid vergroten zich waardoor het bloed hierin meer blootgesteld kan worden aan de verkoeling op je huid. Je lichaam zal met het afgekoelde bloed de rest van je lichaam proberen af te koelen. 

Daarnaast wordt door de vele poriën over je hele lichaam vocht (zweet) naar buiten gepompt. Dit zweet verdampt en deze verdamping zorgt voor verkoeling. Hoe warmer je het hebt, hoe meer je zweet. 
 

Zijn er nog meer redenen om met ontbloot bovenlijf te lopen?

  • Tijdens een lange duurloop kan het zijn dat je last hebt van pijnlijke tepels omdat je shirt over je tepels schuurt (hier is overigens speciale creme voor, denk aan Bodyglide en "Smeersel" van Kwakzalver)
  • Sowieso is het voor dames niet zo geschikt om zonder shirt hard te lopen, zij hebben minstens een sport BH aan
  • Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand graag tijdens het lopen ook aan zijn/haar kleur wil werken. Niet heel verstandig want je bent maar zo verbrand.

 

Wat is er tegen het hardlopen zonder shirt?

  • Een shirt beschermt jou tegen de kwalijke gevolgen van de zon.
  • Jij kan het zelf heerlijk vinden om zonder shirt hard te lopen maar niet iedereen zit er op te wachten om jou in je blote bast te zien lopen.
  • Doe je mee aan een evenement? Dan heb je in ieder geval een shirt nodig om je startnummer op te bevestigen.

 

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »