Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Hardlopen, links of rechts? Waar loop je veilig

12 Sep 2020
door Marie-José

Aan welke kant moet je hardlopen als er geen voet- of fietspad is?

Echte regels blijken hiervoor niet te bestaan, dus dan moeten we ons misschien afvragen "waar lopen we het veiligst".

 

Buiten de bebouwde kom

Waar je binnen de bebouwde kom vaak nog wel een voet- of fietspad kunt nemen, tref je buiten de bebouwde kom veelal uitsluitend de openbare weg aan. De enige regel die hier geldt is dat je zo ver mogelijk aan de kant moet lopen. Over de kant wordt echter niets gezegd. Niet heel praktisch als je bedenkt dat alle andere weggebruikers rechts moeten houden.

Op een fietspad geldt dat je daar moet lopen waar je het veiligst loopt. 

Regels

De enige regel is dat hardlopers en wandelaars op de stoep moeten lopen. Is er geen stoep, dan moet je naar het fietspad. Zij beide er niet, dan moet je je weg vervolgen op de weg. Dit kan aan de rechter- maar ook aan de linkerkant, zolang je maar zover mogelijk aan de kant loopt. 

Het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) geeft aan dat er geen speciale verkeersregels zijn voor wandelen of hardlopen op de weg. Zij zien het gebrek aan regels op dit gebied niet als een probleem omdat er niet veel ongelukken gebeuren waar hardlopers of wandelaars bij betrokken zijn. 

Gezond verstand

Als er geen regels zijn, moeten we vertrouwen op ons gezonde verstand. Rechts lopen lijkt logisch, en ik moet zeggen, dat doe ik zelf ook veelal. 
Echter, als het echt donker of mistig is, ga dan in ieder geval aan de linker kant lopen. Dan kan je andere verkeersdeelnemers zien aankomen. 
Draag goed zichtbare kleding, bij voorkeur met reflectie. 

Ga daar lopen waar je het veiligst loopt!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »