Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Hardlopen beginnen

11 Sep 2020
door Marie-José

Beginnen met hardlopen

Je wilt beginnen met hardlopen maar weet niet hoe. Op Google is natuurlijk heel veel informatie te vinden maar je ziet door de bomen het bos niet meer. Hieronder vind je de basis.

 

Zoek een trainingsschema dat bij jou past

Ga op zoek naar een trainingsschema, op papier of in een app. Een trainingsschema biedt structuur, het zorgt voor een geleidelijke opbouw, variatie in je trainingen maar het zorgt ook voor rustdagen zodat je lichaam de kans krijgt om te herstellen van de inspanning.

Zelf ben ik een groot fan van het trainingsschema van Evy Gruyaert, Start to Run. Dit schema heeft een prettige, gedoseerde opbouw en Evy biedt een handige app die je tijdens elke training begeleidt en je vorderingen voor je bijhoudt, deze app kost echter geld. 

Naast betaalde schema's voor beginnen met hardlopen, zijn er ook voldoende gratis programma's te vinden, de Run X in Groningen heeft bijvoorbeeld standaard trainingsschema's die je kan krijgen als je een paar nieuwe hardloopschoenen of hardloopkleding koopt.

 

Maak een planning

Bedenk op hoeveel én welke dagen je wilt gaan trainen en leg deze dagen vast in je agenda. Creëer regelmaat in je trainingen zodat je lijf tussen de trainingen door voldoende rust krijgt om te herstellen.

 

Hardloopvereniging

Veel hardloop verenigingen hebben regelmatig een beginnersgroep waar je eenvoudig bij kan aansluiten. Voordeel hiervan is dat je naast opbouw ook een stuk looptraining krijgt, er is een looptrainer aanwezig die kijkt naar je techniek. Een hele goede basis voor het beginnen met hardlopen.

 

Schoenen en kleding

Vaak wordt gezegd dat beginnen met hardlopen niets kost, trek een paar sneakers aan en een joggingbroek en je kan gaan hardlopen. Hier zetten we graag een kanttekening bij. Het is niet nodig om jezelf meteen op kosten te jagen door de meest dure hardloopschoenen en hardloopkleding te kopen. 

Hardloopschoenen zijn echter wel belangrijk, dit is je basis. Zodra je het idee hebt dat het hardlopen iets voor jou is, investeer dan in ieder geval in een paar goede hardloopschoenen. Hier laat je je het beste over voorlichten bij een goede hardloopshop.

Ook goede hardloopkleding is belangrijk, deze kleding ondersteunt je lijf tijdens het hardlopen, zorgt voor goede warmte regulering en voert het transpiratievocht snel van je lichaam weg.

Ga je net beginnen met hardlopen, redt je je de eerste weken vaak wel met de sportkleding die je hebt. Op het moment dat het deel hardlopen langer wordt, wordt goede hardloopkleding en vooral je schoenen meer en meer belangrijk.

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »